Bermula Januari 2019, anak tanpa warganegara boleh masuk sekolah kerajaan dengan hanya beri sijil kelahiran

KUCHING – Bermula Januari 2019, anak yang dilahirkan tanpa status warganegara akan diberi peluang untuk memasuki sekolah kerajaan dengan menyediakan salinan dokumen sijil kelahiran sahaja.

Menurut Timbalan Menteri Pendidikan Teo Nie Ching, pelbagai jenis dokumen yang diperlukan sebelum ini telah menyebabkan anak-anak tanpa status warganegara mengalami kesulitan untuk diterima masuk ke dalam sistem pendidikan negara.

Berdasarkan maklumat yang diterima daripada bekas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dua tahun lalu, dianggarkan seramai 300,000 anak tanpa warganegara berusia 18 tahun ke bawah di Malaysia.

Justeru, pihak kementerian kini dalam usaha untuk memudahkan proses pendaftaran anak-anak ini supaya mereka juga berpeluang untuk belajar di sekolah kerajaan dan menerima pendidikan yang selayaknya.

“Selepas ini, jika salah seorang ibu bapa mereka warga Malaysia boleh mendaftar sekolah dengan mengemukakan sijil kelahiran atau perintah mahkamah atau sijil pengangkatan bagi anak angkat.”

“Dengan menyediakan salah satu daripada tiga dokumen iaitu sijil kelahiran, perintah mahkamah atau sijil mengambil anak angkat, ia sudah mencukupi untuk membolehkan anak tanpa kewarganegaraan dimasukkan ke sekolah kebangsaan”

“Jika seseorang kanak-kanak tiada sebarang dokumen yang disebutkan, mereka perlu mendapatkan pengesahan daripada ketua kampung atau wakil rakyat”. Namun begitu, anak tanpa warganegara yang tiada dokumen perlu melengkapkan dokumen-dokumen yang diperlukan dalam masa dua tahun.

“Anda tidak boleh menetap di Malaysia tanpa sebarang dokumen dan ibu bapa perlu mengambil inisiatif untuk melengkapkan segala dokumen diperlukan dalam tempoh dua tahun”, tambah Teo.

Jelas Nie Ching lagi, anak tanpa warganegara juga kini layak memasuki sekolah menengah dengan hanya memberikan sijil kelahiran walaupun mereka tidak diiktiraf sebagai warganegara.

“Kita juga akan benarkan mereka menduduki peperiksaan awam seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM),” ujar beliau dalam satu sidang media selepas majlis perasmian Pagar Alumni di Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Kuching High.

Turut hadir memeriahkan majlis adalah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padungan, Wong King Wei; Naib Presiden Persatuan Teochew Kuching, Tan Cho Yen; Presiden Persatuan Ex-Highian Kuching, Pauline Gan Guet Beng dan Pengetua SMJK Kuching High, Tan Kiang Tuang.

Sumber: Utusan Online, The Borneo Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *