Video Perkataan Pertama Ainul Mardhiah Ni Buat Ibunya Sebak, Ini Puncanya

Pembedahan alhamdulillah berjaya. Dan selepas stabil, ini perkataan pertama dari bayi Ainul Mardhiah buat ibunya sebak. Baca selanjutnya.

CELOTEH BABY AINUL SEOLAH FAHAM IBUNYA

Video ada di hujung artikel. Hati seorang ibu yang tetap menyayangi ketika anak sedang menanggung kepayahan, pastinya lebih berbunga dan gembira apabila kepayahan itu sudah diatasi

Itulah yang jelas dirasakan Nurul Erwani Zaidi, 24, apabila dapat berinteraksi dengan bayinya Ainul Mardhiah sudah sedar setelah selamat menjalani pembedahan membuang tumor seberat 200 gram di mulutnya.

Dalam satu hantaran video berdurasi 39 saat yang dimuat naik di akaun Facebook suaminya, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 24, detik indah anak-beranak itu dirakamkan dan disunting bersama muzik latar iaitu lagu daripada kumpulan UNIC, dengan tajuk lagu yang sama dengan nama bayi lapan bulan itu.

Dalam video tersebut, bayi itu kelihatan seolah-olah sedang berbual dengan ibunya yang sedang mengagah, seakan-akan memahami apa yang diperkatakan oleh ibunya.

Bayi itu juga memberi reaksi comel dengan menggerakkan mulut serta mengelipkan mata tanpa melepaskan pandangan pada wajah ibunya.

Nurul Erwani ditemani suaminya sepanjang proses pembedahan itu dijalankan di sebuah hospital di London.

Terdahulu menerusi Facebooknya, Ahmad Safiuddin memaklumkan anaknya telah sedar selepas menjalani pembedahan tersebut.

“Ainul dah sedar, Alhamdulillah. Cuma masih dalam unit penjagaan rapi untuk pastikan Ainul betul-betul okey sebelum dipindahkan semula ke dalam wadnya yang biasa.

“Terus doakan Ainul kuat dan cepat sihat ya,” tulis Safiuddin.

Pada Selasa, bayi yang menderita kanser ‘germ cell tumor’ di bahagian mulut itu stabil selepas melalui lima jam pembedahan.

Hal itu dimaklumkan doktor pelatih surgikal yang bertugas di United Kingdom, Dr. Amalina Che Bakri, menerusi satu entri di Instagram.

Pembedahan dijalankan oleh sepasukan doktor pakar diketuai Profesor David Dunaway dan Dr. Juling Ong.

VIDEO CELOTEH AINUL

Sumber: Astro Awani

Artikel berkaitan: Kerana budi, Dr Nur Amalina sohor di media sosial

Pelatih pakar bedah warganegara Malaysia Dr Nur Amalina Che Bakri kini menjadi trend di media sosial kerana budi baik beliau kepada bayi Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin.

Pembedahan yang berjaya membuang tumor 200gm di mulut bayi berusia sembilan bulan itu yang dijalankan di sebuah hospital kanak-kanak di London hasil inisiatif beliau, menjadi viral semalam.

Beliau menduduki tempat kelapan antara tweet paling tinggi di Twitter, menerima kira-kira 44,500 tweet setakat pukul 1 tengah hari.

Para pengguna Twitter mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada beliau atas kejayaan pembedahan itu dan bantuan yang dihulurkannya bagi membolehkan Ainul Mardhiah dibawa ke London bersama kedua-dua ibu bapanya untuk menjalani pembedahan itu.

Selebriti terkenal Noor Neelofa Mohd Noor menerusi akaun Twitternya, @Neelofa menyatakan kesyukuran atas kejayaan pembedahan itu dan mendoakan agar Ainul Mardhiah cepat sembuh.

“Alhamdulillah, berita baik! Semoga cepat sembuh Ainul dan terima kasih kepada pasukan yang hebat dan Dr Amalina atas usaha ini!”

Koresponden TV3 Malaysia di United Kingdom, Haliza Hashim (@HalizaTV3London) menyatakan terima kasih kepada Dr Nur Amalina atas usaha beliau membawa keluarga itu ke London.

“Sejak beberapa tahun ini saya telah menulis banyak cerita mengenai @DrAmalinaBakri. Betapa besarnya cabaran untuk membawa bayi #ainulmardhiah ke London. Saya amat berbangga dengan anda, doktor!” katanya menerusi tweet.

Seorang pengguna Twitter, @Haziq_Escobar juga menyentuh mengenai pembedahan itu dan mengucapkan tahniah kepada Dr Nur Amalina atas usaha luar biasa beliau itu.

“Terima kasih kepada Dr Amalina Bakri, bayi Ainul berjaya melalui pembedahan untuk membuang tumor itu. Tidak lama lagi mereka akan tahu sama ada kanser itu sudah tidak aktif lagi atau sebaliknya. Kejayaan hebat buat para doktor dan orang ramai yang telah menghulurkan sumbangan. Mereka benar-benar berhati mulia dan anugerah Tuhan,” kata beliau.

Seorang lagi pengguna Twitter,@princessfazriyn berkata: “Dr Amalina kini menjadi trend. Wahai rakyat Malaysia, marilah kita meluangkan masa sejenak untuk menghargai pengorbanan beliau daripada tiada apa-apa kepada sesuatu yang amat bermakna buat keluarga Ainul (dan juga kita, rakyat Malaysia). Dr Amalina layak digelar seorang ‘superwoman’.”

Sementara itu, para netizen memenuhkan akaun Instagram Dr Nur Amalina dengan ucapan tahniah dan komen-komen baik atas kejayaan pembedahan itu.

Pelakon Catriona Norhayati Ross Bahrin Ross menerusi akaun Instagram beliau catrionabrianross) mencatat: “Alhamdulillah…tahniah Dr Amalina & pasukan.”

Pakar Dermatologi Dr Shaaira Nasir memuji Dr Nur Amalina atas kejayaannya menyelamatkan bayi itu.

“Usaha yang menakjubkan. Saya tidak sabar-sabar hendak melihat kemajuan dan perkembangan beliau mulai dari sekarang. Alhamdulillah,” katanya di status Instagram Dr Nur Amalina.

Semalam, bapa Ainul Mardhiah memberitahu menerusi akaun Facebooknya yang Ainul telah sedar dan dirawat di unit rawatan rapi untuk memastikan keadaannya stabil sebelum dipindahkan ke wad biasa kemudian.

Hari ini, beliau menghantar video Ainul Mardhiah yang cuba bertindak balas kepada ibunya yang bertutur sesuatu kepadanya.

Berita mengenai keadaan kanak-kanak itu tular di media sosial sebelum Dr Nur Amalina menghulurkan bantuan.

Malaysia Airlines menyumbangkan tiket penerbangan untuk bayi itu dan kedua-dua ibu bapanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *