Peniaga Ini Mampu Hasilkan Jualan Sebanyak RM14k Sebulan.

2024-05-14

Peniaga Ini Mampu Hasilkan Jualan Sebanyak RM14k Sebulan. | Naluri Kini : Dari hanya mencari pendapatan yang tidak menentu akhirnya lelaki ini berjaya meraih pendapatan lumayan dalam masa sebulan.

Nasi Kukus

Seorang peniaga nasi kukus tidak menyangka keputusan menyertai program perniagaan mesin layan diri di bawah Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR). Mampu merubah graf pendapatan bulanannya apabila meraih jualan melebihi RM14,000 sebulan.

TIDAK DIBELENGGU MASALAH PENDAPATAN

Lebih menggembirakan kata Mohd Hermi Shahuddin, 47, peniaga nasi kukus. Dia kini tidak lagi dibelenggu masalah pendapatan tidak menentu seperti dialami sebelum menyertai program IPR kategori Inisiatif Usahawan Makanan (Insan) itu. Yang diperkenalkan Kerajaan Madani melalui Kementerian Ekonomi pada Mac tahun lepas.

Bapa kepada empat anak perempuan itu berkata, sebelum menyertai program itu. Dia hanya berniaga secara kecil-kecilan dengan membuka gerai di tepi jalan di kawasan Fasa 3 Bandar Puncak Alam di sini. Selain mengambil tempahan makanan untuk majlis keraian di kawasan sekitar.

Menurutnya dengan pelbagai cabaran dihadapi seperti faktor cuaca, makanan tidak habis dijual. Selain perlu ‘menutup kedai’ untuk membawa seorang anaknya yang merupakan orang kurang upaya (OKU) bertemu doktor, kerja keras yang dilakukan hanya mampu meraih jualan tidak sampai RM8,000 sebulan.

“Perniagaan kami buat sebelum ini memang banyak cabaran dengan pendapatan boleh terjejas bila-bila masa sahaja. Kerana ada ketikanya makanan langsung tidak boleh dijual terutama ketika hujan lebat menyebabkan modal dan makanan pada hari tersebut kadangkala ‘hangus’ begitu sahaja.

 

Jika anda nak tahu tempat percutian yang menarik boleh ke website kami : TEMPAT PERCUTIAN

 

ADA SEORANG ANAK OKU

“Saya juga mempunyai seorang anak OKU berusia sembilan tahun yang masih memerlukan perhatian dan jagaan penuh. Jika ada janji temu dengan doktor. Memang saya dan isteri tidak boleh berniaga, jadi tidak adalah pendapatan untuk kami pada hari itu,”.

Mohd Hermi dan isterinya, Fadilah Hanum Abu, 47. Yang kini mengusahakan perniagaan mesin layan diri di Kolej Angsana 2, UiTM Puncak Alam. Menyifatkan penyertaan mereka dalam program IPR sebagai tidak sia-sia. Malah mereka juga tidak perlu mengeluarkan modal untuk penyediaan makanan dan bayaran sewa kerana kos itu ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan bagi tempoh dua tahun.

Dia berkata, antara makanan yang dijual menerusi mesin layan diri itu adalah nasi lemak ayam goreng, nasi lemak pandan, roti kebab daging, roti sosej gulung, set bebola daging, popcorn ayam dan nasi ayam pedas, yang kesemuanya dimasak sendiri oleh mereka berdua.

MAKANAN RM2-RM5

“Semua makanan ini dijual pada harga RM2 ke RM5, dan bagi mengekalkan kualiti dan rasa, menu tersebut akan ditukar atau ditambah setiap enam jam dalam tempoh satu hari.

“Ini bermakna program IPR bukan sahaja memberi manfaat kepada usahawan malah memberi pilihan kepada orang ramai. Untuk membeli makanan siap masak pada harga berpatutan dan murah,”.

Mohd Hermi berkata, dia kini boleh memperuntukkan lebih masa bersama keluarga. Kerana perniagaan mesin layan diri itu boleh dipantau dari jauh menerusi aplikasi khas yang membolehkannya mengetahui status stok makanan atau berlaku sebarang masalah teknikal terhadap mesin tersebut.

“Saya berasa cukup bertuah kerana dipilih menyertai program IPR daripada ribuan permohonan yang diterima kementerian. Dan pastinya program ini membuka prospek baharu kepada usahawan kecil seperti saya menjana pendapatan sekali gus meningkatkan nilai jualan sedia ada,” katanya. Nasi kukus

Leave the first comment

Artikel Lain