‘Tokan’ Dadah Bertaubat Ini, Buat Bisnes Untung RM4.4 Juta Setahun.

2024-05-14

‘Tokan’ Dadah Bertaubat Ini, Buat Bisnes Untung RM4.4 Juta Setahun. | NALURI KINI : Kisah Ali Elreda adalah naratif yang memberi inspirasi tentang bagaimana seorang bekas banduan dapat mengubah hidupnya dan membina impiannya sendiri selepas dibebaskan dari penjara. Perjalanan Elreda dari penjara hingga berjaya sebagai pemilik rangkaian restoran yang berkembang pesat di Amerika Syarikat.

Restoran

Pada 2009, Ali Elreda dijatuhi hukuman penjara 6 tahun oleh mahkamah Amerika Syarikat kerana terlibat dalam pengedaran kokain. Selepas menjalani hukuman penjara selama 10 tahun, Elreda memutuskan untuk mengubah hidupnya.

MINAT DALAM MASAKAN

Semasa penahanannya, Elreda mendapati bahawa dia mempunyai minat dalam dunia masakan. Dengan tekun, dia bekerja di dapur penjara dan mengasah kemahiran memasaknya. Walaupun kemahirannya tidak serta-merta membantunya dapat mencari kerja selepas dibebaskan, namun sepupunya yang memiliki gerai daging membuka peluang kepadanya sebagai tukang masak.

Elreda tidak berhenti pada status chef gerai daging. Semasa perjalanannya mencari apa yang dia mahu lakukan, dia menjalankan pelbagai eksperimen masakan, memfokuskan pada kepakaran Mediterranean dan Mexico. Keenakan makanan buatan sendiri menarik perhatian pengunjung, membuatkan dia berpindah ke tempat yang lebih besar dan menubuhkan Fatima’s Grill pada 2016.

Jika anda nak tahu tempat percutian yang menarik boleh ke website kami : TEMPAT PERCUTIAN

RESTORAN JADI VIRAL

Dengan kuasa media sosial, restoran Elreda menjadi viral sehingga menarik perhatian pelbagai masyarakat di Amerika Syarikat. Pengunjung sanggup melakukan perjalanan berjam-jam hanya untuk menikmati makanan di Fatima’s Grill. Dengan pertumbuhan pesat, Elreda berjaya membuka cawangan baharu di California, New York dan Texas.

Fatima’s Grill kini mempunyai 1.4 juta pengikut di TikTok dan Instagram. Elreda berjaya membuka enam cawangan baharu dan merancang untuk membuka lebih banyak lagi di Atlanta, Cleveland dan Kanada menjelang 2024. Walaupun jumlah pendapatannya tidak didedahkan, dokumen yang disemak oleh CNBC Make It menunjukkan bahawa keseluruhan rangkaian restorannya telah berjaya mencapai hasil sebanyak AS$ 1.1 juta atau sekitar RM4.4 juta setahun.

Kisah kejayaan Ali Elreda adalah contoh jelas bagaimana keazaman dan kemahiran boleh mengubah kehidupan seseorang walaupun selepas melalui masa hitam dipenjara. Daripada banduan, Elreda telah menjadi seorang usahawan restoran yang berjaya dan terkenal di pelbagai bandar di Amerika Syarikat. Kisah ini memberi inspirasi kepada ramai orang untuk mempercayai bahawa setiap orang mempunyai potensi untuk mengubah kehidupan mereka, walaupun dari titik terendah.

 

Sumber : The Vocket

Leave the first comment

Artikel Lain